Van pinda naar aardbol

Van pinda naar aardbol

Ik kocht een potje BIO pindakaas. Ik las: Ingrediënten: 100% PINDA. Ik maakte het potje open… getver…!

Baal poeppapier

Vader werkte in de jaren ’70 en ’80 bij de Makro. Ons grote gezin sloot naadloos aan bij de verpakkingseenheden van deze grossier. De schappen in onze schuur waren gevuld met een baal poeppapier (24 x 4 rollen), doos met 36 pakjes Zeeuws Meisje, groot granieten blok vacuüm gezogen Douwe Egberts, 10-liter blik jam en een 10-liter blik pindakaas. Die blikken klonken ook écht als blik, wat bleek als je het deksel liet flikkeren.

De bovenste 5 centimeter in het blik pindakaas was drijvende olie. Dat moest eerst goed door de taaie substantie eronder geroerd worden. Daarvoor moest je in het bezit zijn van bouwvakkers armen. Smeuïg tot op de bodem hing toen nog van je zelf af. Wat een ongemak!

Van ongemak naar sympathie

Tot mijn verbazing dreef in het gekochte potje BIO pindakaas ook deze olie. Maar 100% PINDA impliceert dus: geen smeermiddelen en toevoegingen wat smeuïg tot op de bodem bewerkstelligt. Die moeite moet je zelf doen. Mijn gevoel boog om van ongemak naar sympathie.

Want is dat niet een groot punt van belang in onze samenleving? In onze discussies over groen en milieu? Dat we verleerd zijn moeite ergens voor te doen? Moeite om de pindakaas om te roeren voor gebruik. Moeite om de poep op te ruimen van onze kakkende huisvriend. Moeite om een afvalbak te zoeken of erheen te lopen. Moeite om op de fiets je kinderen naar school te brengen. De moeite van een regenpak aantrekken. De moeite om géén peuk op straat te gooien. De moeite meer winkels te bezoeken dan één gemaks-winkel…

Begiftigd met gemak

We zijn begiftigd met gemak. Kiezen voor gemak.. en meer, meer…  is levensstijl. Breng dat maar eens terug naar ongemak en minderen. Wat een gemak heeft plastic ons gebracht. En wat een troep heeft het opgeleverd.

EasyJet gaat zijn CO-2 uitstoot zelf compenseren. Sympathiek van EasyJet, maar ik zou óók de ticketprijs verhogen. Passagiers zélf een vrijwillige verhoging ter compensatie te laten betalen werkte niet. Niet easy dus voor de mens om te offeren. Of om sowieso al die stedentripjes en vakantiereizen eens wat te minderen. Ook voor de kinderen…

Voorleven

Kinderen? Ja. Mijn overtuiging is dat je kinderen van jongs af aan kunt voorleven. Uitleggen. Bewust maken. Praten over. Voordoen. Moeite doen…  Je peuk ligt zomaar op straat, er is zomaar een reisje geboekt. Verwacht dan niet dat je kind het later anders gaat doen met onze aarde.

Draaf ik door? Van potje pindakaas via opvoeding naar aardbol?

Ja ik draaf door. In volle overtuiging. Want ik sta voor mijn eigen spiegel.

About The Author

mm
Andre

CONTACT


andretroost@klantengek.nl